Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Jordärtskockor
Jordärtskockor
Jordärtskocka
Kategorier:
Kan ersättas med:
Potatis · Kronärtskocka
Recept med jordärtskocka:
Visa alla (6)
På andra språk:
Språk Namn
Franska Topinambour
Finska Maa-artisokka
Holländska Aardpeer
Engelska Jerusalem artichoke
Norska Jordskokk
Jordärtskocka
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,064285714260,0643 % av RDI
0,09 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 7,99999988 % av RDI
6 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,22222222222,222 % av RDI
0,2 mg
Folat 4,164,16 % av RDI
13 µg
Fosfor 13,00000002613 % av RDI
78 mg
Jod
Järn 34,693877552234,694 % av RDI
3,4 mg
Kalcium 3,1253,125 % av RDI
25 mg
Kalium 16,969696816,97 % av RDI
560 mg
Magnesium 5,0793650725,079 % av RDI
16 mg
Niacin 8,1258,125 % av RDI
1,3 mg
Riboflavin 4,285714285744,286 % av RDI
0,06 mg
Selen 0,22222222220,222 % av RDI
0,1 µg
Tiamin 5,833333333315,833 % av RDI
0,07 mg
Zink 1,251,25 % av RDI
0,1 mg
Jordärtskocka kokt
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,042857142840,0429 % av RDI
0,06 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 3,99999994 % av RDI
3 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,444444444422,444 % av RDI
0,22 mg
Folat 3,23,2 % av RDI
10 µg
Fosfor 14,33333336214,333 % av RDI
86 mg
Jod 28,00000001428 % av RDI
42 µg
Järn 37,8571428584337,857 % av RDI
3,71 mg
Kalcium 3,53,5 % av RDI
28 mg
Kalium 18,5151513318,515 % av RDI
611 mg
Magnesium 5,7142857065,714 % av RDI
18 mg
Niacin 8,758,75 % av RDI
1,4 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 0,22222222220,222 % av RDI
0,1 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 1,3751,375 % av RDI
0,11 mg

Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen, vars rotknölar äts. Den har odlats länge i Amerika, och fördes till Europa på 1500-talet[1]. Den är mycket lättodlad, och beter sig ibland rent av som ogräs.

Namnet till trots är jordärtskockan inte släkt med kronärtskockan.

Tillagning

Jordärtskockan kokas oftast, men kan ätas rå. Den är ganska svårskalad, och missfärgas dessutom när den skalas och kommer i kontakt med luften. Därför kan det vara smidigt att koka jordärtskockan med skalet på. Då behåller den dessutom mer av sina näringsämnen.

Kokt jordärtskocka är god att äta som en egen sidorrätt, med lite smör till.

Miljöpåverkan

Det är enkelt att hitta närordlad jordärtskocka i södra Skandinavien hela vintern, med lite tur ända in i maj. Därefter finns det jordärtskocka som importerats från Nordeuropa. Odlingen i Skandinavien sker dock i liten skala[2], avkastningen är mindre än för många andra rotsaker, och priserna i butikerna är relativt höga.

Hållbarhet

I kyla kan jordärtskockor utan problem förvaras i flera månader, i rumstemperatur ett par veckor. Om man odlar själv kan jordärtskockorna stå kvar i jorden och skördas efter hand under vintern.

Näringsvärde

Jordärtskockor lagrar energi i inulin, som består av långa fruktsockerkedjor, i stället för i form av stärkelse. Inulin bryts inte ner till monosackarider i kroppen, vilket gör jordärtskockor lämpliga för diabetiker. (En del märkliga nätmyter om jordärtskockor och diabetiker verkar annars bero på en sammanblandning av inulin och insulin.)

Länkar


  1. Den virtuella floran, läst den 27 februari 2011
  2. Livsmeddelssverige, läst den 27 februari 2011



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen